Portugália, a felfedezések és ízek földje
A Míves Tészta világkörüli utazása ezúttal Portugáliába vezetett, azon belül is a bájos és élettel teli Lisszabonba. A főváros macskaköves utcái, a sárga villamosok csilingelése, a fado dallamai és az Atlanti-óceán sós illata már az első pillanattól kezdve rabul ejtették a Míves szívét. A város felfedezése után természetesen nem maradhatott el a pihenés sem: a környező partszakaszok homokos strandjai – köztük Carcavelos vagy Costa da Caparica – tökéletes helyszínt kínáltak egy kis napfürdőzésre.
A legkülönlegesebb helyszínek egyike kétségkívül Cabo da Roca, az európai szárazföld legnyugatibb pontja, ahol drámai sziklafalak találkoznak az Atlanti-óceán hullámaival. A meredek partok, a fenséges panoráma és a természet vad szépsége magával ragadó hangulatot teremtettek. Itt készült az egyik legikonikusabb fotó is a Míves színes tésztájáról, amely szinte világító kontrasztban áll a háttér végtelen kékjével.


Belem – a felfedezők városrésze
Lisszabon egyik legkülönlegesebb kerülete Belem, ahol a történelem, a kultúra és a gasztronómia kéz a kézben járnak. Innen indultak útnak a nagy portugál felfedezők – köztük Vasco da Gama is –, és ennek a dicsőséges múlt emlékeit ma is őrzik az impozáns műemlékek. A Míves Tészta is meglátogatta a híres Belém-tornyot (Torre de Belém), amely egykoron a város védelmét szolgálta, ma pedig az UNESCO Világörökség része. Nem messze innen magasodik a lenyűgöző Jeromos-kolostor (Mosteiro dos Jerónimos), amely a késő gótikus manuelin stílus egyik legszebb példája, és Vasco da Gama sírhelyét is rejti.


A Míves Tészta kíváncsian sétált a Tengerészeti Múzeum környékén is, ahol a portugál hajózás története elevenedik meg, majd megpihent a Monumento aos Descobrimentos (Felfedezések emlékműve) lábánál, ahonnan pazar kilátás nyílik a Tejo-folyóra és a hídra. A séta után pedig természetesen nem maradhatott el egy tál tészta és egy Pastéis de Belém sem – ez utóbbi Portugália leghíresebb édessége, amelynek titkos receptjét csak néhányan ismerik.
A nyugalmas partszakaszok, a portugál barátságosság, és a kulturális kincsek után a Míves Tészta ismét új energiával térhet vissza a tésztás konyhába – immár portugál ízekkel és emlékekkel fűszerezve.

Recept: Caldo Verde – Portugál kelkáposztás krémleves
Hozzávalók (4 főre):
1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, aprítva
500 g burgonya, meghámozva, felkockázva
1 liter víz vagy zöldségalaplé
200 g portugál chorizo kolbász vagy füstölt kolbász, vékonyan karikázva
150 g kelkáposzta vagy fodros kel (nagyon vékony csíkokra vágva)
só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
Egy nagy lábasban melegítsd fel az olívaolajat. Add hozzá a hagymát és fokhagymát, és dinszteld üvegesre.
Add hozzá a burgonyát és öntsd fel vízzel vagy alaplével. Főzd, amíg a burgonya megpuhul (kb. 15–20 perc).
Botmixerrel pürésítsd a levest, amíg selymes, krémes állagú nem lesz.
Add hozzá a kolbászt és a vékonyra vágott kelkáposztát. Főzd még kb. 5–10 percig, amíg a káposzta kissé megpuhul, de még friss marad.
Sózd, borsozd ízlés szerint, és azonnal tálald friss kenyérrel.
Tipp: A legautentikusabb változat szerint a kelkáposzta szinte hajszálvékonyra van vágva – ettől lesz igazán “caldo verde” (zöld leves) az élmény.
Kövessétek továbbra is a Míves Tészta utazásait – mert minden ország új ízeket, élményeket és inspirációt jelent!
Portugália, a felfedezések és ízek földje
A Míves Tészta világkörüli utazása ezúttal Portugáliába vezetett, azon belül is a bájos és élettel teli Lisszabonba. A főváros macskaköves utcái, a sárga villamosok csilingelése, a fado dallamai és az Atlanti-óceán sós illata már az első pillanattól kezdve rabul ejtették a Míves szívét. A város felfedezése után természetesen nem maradhatott el a pihenés sem: a környező partszakaszok homokos strandjai – köztük Carcavelos vagy Costa da Caparica – tökéletes helyszínt kínáltak egy kis napfürdőzésre.

A legkülönlegesebb helyszínek egyike kétségkívül Cabo da Roca, az európai szárazföld legnyugatibb pontja, ahol drámai sziklafalak találkoznak az Atlanti-óceán hullámaival. A meredek partok, a fenséges panoráma és a természet vad szépsége magával ragadó hangulatot teremtettek. Itt készült az egyik legikonikusabb fotó is a Míves színes tésztájáról, amely szinte világító kontrasztban áll a háttér végtelen kékjével.

Belem – a felfedezők városrésze
Lisszabon egyik legkülönlegesebb kerülete Belem, ahol a történelem, a kultúra és a gasztronómia kéz a kézben járnak. Innen indultak útnak a nagy portugál felfedezők – köztük Vasco da Gama is –, és ennek a dicsőséges múlt emlékeit ma is őrzik az impozáns műemlékek. A Míves Tészta is meglátogatta a híres Belém-tornyot (Torre de Belém), amely egykoron a város védelmét szolgálta, ma pedig az UNESCO Világörökség része. Nem messze innen magasodik a lenyűgöző Jeromos-kolostor (Mosteiro dos Jerónimos), amely a késő gótikus manuelin stílus egyik legszebb példája, és Vasco da Gama sírhelyét is rejti.

A Míves Tészta kíváncsian sétált a Tengerészeti Múzeum környékén is, ahol a portugál hajózás története elevenedik meg, majd megpihent a Monumento aos Descobrimentos (Felfedezések emlékműve) lábánál, ahonnan pazar kilátás nyílik a Tejo-folyóra és a hídra. A séta után pedig természetesen nem maradhatott el egy tál tészta és egy Pastéis de Belém sem – ez utóbbi Portugália leghíresebb édessége, amelynek titkos receptjét csak néhányan ismerik.

A nyugalmas partszakaszok, a portugál barátságosság, és a kulturális kincsek után a Míves Tészta ismét új energiával térhet vissza a tésztás konyhába – immár portugál ízekkel és emlékekkel fűszerezve.
Recept: Caldo Verde – Portugál kelkáposztás krémleves

Hozzávalók (4 főre):
1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, aprítva
500 g burgonya, meghámozva, felkockázva
1 liter víz vagy zöldségalaplé
200 g portugál chorizo kolbász vagy füstölt kolbász, vékonyan karikázva
150 g kelkáposzta vagy fodros kel (nagyon vékony csíkokra vágva)
só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
Egy nagy lábasban melegítsd fel az olívaolajat. Add hozzá a hagymát és fokhagymát, és dinszteld üvegesre.
Add hozzá a burgonyát és öntsd fel vízzel vagy alaplével. Főzd, amíg a burgonya megpuhul (kb. 15–20 perc).
Botmixerrel pürésítsd a levest, amíg selymes, krémes állagú nem lesz.
Add hozzá a kolbászt és a vékonyra vágott kelkáposztát. Főzd még kb. 5–10 percig, amíg a káposzta kissé megpuhul, de még friss marad.
Sózd, borsozd ízlés szerint, és azonnal tálald friss kenyérrel.
Tipp: A legautentikusabb változat szerint a kelkáposzta szinte hajszálvékonyra van vágva – ettől lesz igazán “caldo verde” (zöld leves) az élmény.
Kövessétek továbbra is a Míves Tészta utazásait – mert minden ország új ízeket, élményeket és inspirációt jelent!