Szicília újra – Santa Flavia, ahol a Míves tészta lepipálta az éttermet
Nem ez az első szicíliai kalandja a Míves Tésztának – korábban az egyik vásárlónk vitte magával a Palermo melletti Mondellóba.
Most újra visszatért Míves a szigetre – ezúttal Santa Flavia-ba, a festői Capo Zafferano szikláihoz, Waldrich-Lind Rita kedves vásárlónk bőröndjében.
Szicília nemcsak az épületek és tengerpartok miatt különleges, hanem amiatt a lassú ritmusú, napérlelte életérzés miatt is, amit már az első reggeli eszpresszónál lehet érezni. A levegőben keveredik a bazsalikom, a sós tengeri szél és a grillezett hal illata. A kis falvak boltjaiban pedig minden hozzávaló ott sorakozik, ami egy valódi mediterrán vacsorához kell.

Santa Flavia
Palermótól mindössze félórányira található, de a nyugalom és a természet közelsége miatt olyan, mintha egy másik világba csöppennénk. Vásárlónk itt töltött el néhány napot családjával és barátaival. Egy hosszú, felfedezős nap után hazaértek a szállásra, és egy gyors de mégis különleges vacsorát szeretett volna az asztalra tenni.
Rita így mesélte el nekünk, összefoglalva a történetet:

„Szicíliában, Palermo-tól fél óra autóútnyira szálltunk meg egy kedves kis faluban, Santa Flavia-ban. Szinte egész nap úton voltunk, a szállásra hazatérve gyorsan, finomat akartam főzni a családnak és a barátainknak, akikkel nyaraltunk.
A helyi kisboltban vettünk antipastit, ami olívaolajban érlelt aszalt paradicsomból, csicseriborsóból és kalamata olívabogyóból állt.
Ezt főztem bele egy kis üveg passata-ba, csak sót, borsot, bazsalikomot és egy csipet cukrot tettem hozzá (utóbbitól nem lett édes, csak kellemesen elvette a paradicsomszósz savasságát).
Ezt a ragut tettem az al dente-re főzött, paradicsomos-bazsalikomos Míves szélesmetéltre. Tálaláskor kapott egy szelet extra prosciutto crudo-t, reszelt grana padano sajtot és friss bazsalikom leveleket.
Másnap étteremben vacsoráztunk a barátokkal, és egyikük megjegyezte, hogy az én tésztám jobban ízlett neki, mint amit az olaszok tettek az asztalára 🙂”
Hát kell ennél szebb bók? Egy magyar háziasszony tésztája, egy gyors, improvizált vacsora egy kis szicíliai konyhában – és mégis: ízletesebb, otthonosabb, őszintébb, mint a helyi trattoria menüje.
És akkor lássuk a részletes receptet!
Készítsétek el Ti is ezt az ízig vérig olasz fogást egy ízig vérig magyar tésztából, amely akár olasz tészta is lehetne! 🙂
Hozzávalók (4 főre, főételként):
400 g Míves paradicsomos-bazsalikomos szélesmetélt
1 kis üveg passata (kb. 400 ml)
120 g olívaolajban eltett aszalt paradicsom
150 g főtt csicseriborsó
60 g kalamata olívabogyó (mag nélkül)
Só, frissen őrölt fekete bors
1 teáskanál cukor (vagy ízlés szerint)
1 teáskanál szárított bazsalikom vagy néhány levél friss
4 szelet prosciutto crudo
40–50 g reszelt Grana Padano sajt
Friss bazsalikom a tálaláshoz


Hozzávalók (4 főre, főételként):
- 400 g Míves paradicsomos-bazsalikomos szélesmetélt
- 1 kis üveg passata (kb. 400 ml)
- 120 g olívaolajban eltett aszalt paradicsom
- 150 g főtt csicseriborsó
- 60 g kalamata olívabogyó (mag nélkül)
- Só, frissen őrölt fekete bors
- 1 teáskanál cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 teáskanál szárított bazsalikom vagy néhány levél friss
- 4 szelet prosciutto crudo
- 40–50 g reszelt Grana Padano sajt
- Friss bazsalikom a tálaláshoz

Elkészítése:
- Készítsük elő az antipastit: Az aszalt paradicsomot, csicseriborsót és olívabogyót vágjuk durvára, majd egy serpenyőben egy kevés olívaolajon melegítsük össze pár perc alatt.
- Adjuk hozzá a passatát: Öntsük rá a paradicsomszószt, fűszerezzük sóval, borssal, egy csipet cukorral, és adjuk hozzá a bazsalikomot. Forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük 10–15 percig, amíg kissé besűrűsödik.
- Közben főzzük meg a tésztát: A Míves szélesmetéltet főzzük al dente-re bő, sós vízben az utasítás szerint. Szűrés után egy kevés főzővizet tegyünk félre.
- Forgassuk össze: A megfőtt tésztát forgassuk össze a meleg szósszal. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés főzővizet, hogy selymesebb legyen az állaga.
- Tálalás: A tányéron helyezzünk a tetejére egy-egy szelet prosciutto crudo-t, szórjunk rá frissen reszelt Grana Padano sajtot, és díszítsük friss bazsalikommal.



Mi pedig újra csak azt mondjuk:
a Míves Tészta nemcsak utazik, hanem kapcsolatokat teremt – családtagok, barátok, kultúrák között.
Ha szeretnél te is szerepelni a Míves Travel blogban, csak vigyél magaddal egy csomag tésztát a következő utadra, és oszd meg velünk a történetedet! 🌍📸
Az ízek világa még számtalan kalandot tartogat.
Jó étvágyat kívánunk mindenkinek! Buon appetito! 👌