websikehealthcheck

Szicília újra – Santa Flavia, ahol a Míves tészta lepipálta az éttermet

Nem ez az első szicíliai kalandja a Míves Tésztának – korábban az egyik vásárlónk vitte magával a Palermo melletti Mondellóba.
Most újra visszatért Míves a szigetre – ezúttal Santa Flavia-ba, a festői Capo Zafferano szikláihoz, Waldrich-Lind Rita kedves vásárlónk bőröndjében.

Szicília nemcsak az épületek és tengerpartok miatt különleges, hanem amiatt a lassú ritmusú, napérlelte életérzés miatt is, amit már az első reggeli eszpresszónál lehet érezni. A levegőben keveredik a bazsalikom, a sós tengeri szél és a grillezett hal illata. A kis falvak boltjaiban pedig minden hozzávaló ott sorakozik, ami egy valódi mediterrán vacsorához kell.

Santa Flavia

Palermótól mindössze félórányira található, de a nyugalom és a természet közelsége miatt olyan, mintha egy másik világba csöppennénk. Vásárlónk itt töltött el néhány napot családjával és barátaival. Egy hosszú, felfedezős nap után hazaértek a szállásra, és egy gyors de mégis különleges vacsorát szeretett volna az asztalra tenni.

Rita így mesélte el nekünk, összefoglalva a történetet:

Szicíliában, Palermo-tól fél óra autóútnyira szálltunk meg egy kedves kis faluban, Santa Flavia-ban. Szinte egész nap úton voltunk, a szállásra hazatérve gyorsan, finomat akartam főzni a családnak és a barátainknak, akikkel nyaraltunk.

A helyi kisboltban vettünk antipastit, ami olívaolajban érlelt aszalt paradicsomból, csicseriborsóból és kalamata olívabogyóból állt.
Ezt főztem bele egy kis üveg passata-ba, csak sót, borsot, bazsalikomot és egy csipet cukrot tettem hozzá (utóbbitól nem lett édes, csak kellemesen elvette a paradicsomszósz savasságát).

Ezt a ragut tettem az al dente-re főzött, paradicsomos-bazsalikomos Míves szélesmetéltre. Tálaláskor kapott egy szelet extra prosciutto crudo-t, reszelt grana padano sajtot és friss bazsalikom leveleket.

Másnap étteremben vacsoráztunk a barátokkal, és egyikük megjegyezte, hogy az én tésztám jobban ízlett neki, mint amit az olaszok tettek az asztalára 🙂

Hát kell ennél szebb bók? Egy magyar háziasszony tésztája, egy gyors, improvizált vacsora egy kis szicíliai konyhában – és mégis: ízletesebb, otthonosabb, őszintébb, mint a helyi trattoria menüje.

És akkor lássuk a részletes receptet!

Készítsétek el Ti is ezt az ízig vérig olasz fogást egy ízig vérig magyar tésztából, amely akár olasz tészta is lehetne! 🙂

Hozzávalók (4 főre, főételként):

400 g Míves paradicsomos-bazsalikomos szélesmetélt

1 kis üveg passata (kb. 400 ml)

120 g olívaolajban eltett aszalt paradicsom

150 g főtt csicseriborsó

60 g kalamata olívabogyó (mag nélkül)

Só, frissen őrölt fekete bors

1 teáskanál cukor (vagy ízlés szerint)

1 teáskanál szárított bazsalikom vagy néhány levél friss

4 szelet prosciutto crudo

40–50 g reszelt Grana Padano sajt

Friss bazsalikom a tálaláshoz

Hozzávalók (4 főre, főételként):

  • 400 g Míves paradicsomos-bazsalikomos szélesmetélt
  • 1 kis üveg passata (kb. 400 ml)
  • 120 g olívaolajban eltett aszalt paradicsom
  • 150 g főtt csicseriborsó
  • 60 g kalamata olívabogyó (mag nélkül)
  • , frissen őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál cukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom vagy néhány levél friss
  • 4 szelet prosciutto crudo
  • 40–50 g reszelt Grana Padano sajt
  • Friss bazsalikom a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. Készítsük elő az antipastit: Az aszalt paradicsomot, csicseriborsót és olívabogyót vágjuk durvára, majd egy serpenyőben egy kevés olívaolajon melegítsük össze pár perc alatt.
  2. Adjuk hozzá a passatát: Öntsük rá a paradicsomszószt, fűszerezzük sóval, borssal, egy csipet cukorral, és adjuk hozzá a bazsalikomot. Forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük 10–15 percig, amíg kissé besűrűsödik.
  3. Közben főzzük meg a tésztát: A Míves szélesmetéltet főzzük al dente-re bő, sós vízben az utasítás szerint. Szűrés után egy kevés főzővizet tegyünk félre.
  4. Forgassuk össze: A megfőtt tésztát forgassuk össze a meleg szósszal. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés főzővizet, hogy selymesebb legyen az állaga.
  5. Tálalás: A tányéron helyezzünk a tetejére egy-egy szelet prosciutto crudo-t, szórjunk rá frissen reszelt Grana Padano sajtot, és díszítsük friss bazsalikommal.

Mi pedig újra csak azt mondjuk:

a Míves Tészta nemcsak utazik, hanem kapcsolatokat teremt – családtagok, barátok, kultúrák között.

Ha szeretnél te is szerepelni a Míves Travel blogban, csak vigyél magaddal egy csomag tésztát a következő utadra, és oszd meg velünk a történetedet! 🌍📸
Az ízek világa még számtalan kalandot tartogat.

Jó étvágyat kívánunk mindenkinek! Buon appetito! 👌

Szűcs Árpád

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.


  • _ga
  • _gid
  • _ga_
  • _gac_gb_

Összes tiltása
Összes engedélyezése