websikehealthcheck

A Míves Tészta világkörüli utazása folytatódik, és ezúttal a görögországi Rodosz szigetére repült. Ez a lenyűgöző hely, amely gazdag történelemmel és gyönyörű tájakkal büszkélkedhet, tökéletes úti cél egy kis gasztronómiai és kulturális kalandozáshoz. Rodosz híres a középkori városairól, kristálytiszta strandjairól és a napfényes éghajlatáról, amely évente több mint 300 napsütéses napot kínál.

Rodosz néhány nevezetessége és helyi érdekessége

Rodosz városa, a sziget fővárosa, az UNESCO Világörökség része. A középkori városrész szűk utcáival, impozáns városfalaival és a híres Nagymesteri Palotával visszarepíti az időben az ide látogatót. A város egyik legnagyobb látványossága az egykori Rodoszi Kolosszus helye, amely az ókori világ hét csodája közé tartozott.

A sziget déli részén található Lindos városa, amely híres akropoliszáról és fehérre meszelt házairól. Innen lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre, ami tökéletes helyszín egy kis pihenésre és fotózkodásra.

Kalandok és élmények

Rodoszon a Míves Tészta nemcsak a történelem és a kultúra nyomában járt, hanem élvezte a sziget természeti szépségeit is. Ellátogatott a Pillangók völgyébe, ahol a látványos természet és a repkedő pillangók különleges élményt nyújtottak. A sziget északi részén pedig a Kalitheaforrásoknál pihent meg, ahol a híres termálforrások egyedi atmoszférát teremtenek.

Rodosz csodálatos strandjai, mint például az Anthony Quinnöböl, kiváló helyszínt biztosítottak a Míves Tészta számára a feltöltődéshez és a napsütés élvezetéhez. A napsütés és a tengerparti levegő új energiával töltötte fel a tésztánkat.

Halki – a nyugalom kis szigete Rodosz mellett

Ha Rodoszról egy igazán békés kirándulást tervezünk, érdemes áthajózni Halkira, erre az aprócska, festői szigetre, amely alig egy óra alatt elérhető. Halki egyszerre álmos és lenyűgöző: színes házikói, hangulatos kis kikötője és kristálytiszta öblei azonnal lelassítják az embert. A sziget egykor a szivacshalászatról volt híres, ma pedig a csendes pihenés és a természetközeli élmények szigete. Nincsenek nagy szállodák, nincs nyüzsgés – csak a napfény, a tenger, és egy tál friss tengeri étel egy családi étterem teraszán. Halki tökéletes célpont egy egynapos kirándulásra vagy akár egy kis menekülésre a tömegek elől.

Rodosz gasztronómiája

A görög konyha híres az egyszerűségéről és az ízek gazdagságáról, és Rodosz sem kivétel. A helyi ételek közé tartozik a “muszaka”, a “szuvlaki”, és persze a friss tengeri ételek. Rodoszon különösen népszerű a “psarosoupa“, ami egy halleves, gazdag zöldségekkel és olívaolajjal. A helyi konyha bőségesen használ friss fűszernövényeket, mint a kakukkfű, oregánó és bazsalikom, amelyek tökéletesen kiegészítik a mediterrán ételeket.

Természetesen, nem hagyhattuk ki a helyi tésztaételeket sem. Rodoszon a “hilopites” nevű tésztát, amely széles, lapos metélt, gyakran főzik húsos ragukkal vagy tejföllel és sajtokkal. Ez a fajta tészta remek inspirációként szolgálhat a Míves Tészta számára egy új, mediterrán ihletésű recepthez.

Hilopites Recept nagyon szélesmetélttel

Ezt a receptet most a Míves Tészta Nagyon szélesmetélttel készítjük el, amely tökéletesen illik ehhez a gazdag, ízletes fogáshoz.

Hozzávalók:

– 300 g Míves Tészta Nagyon szélesmetélt

– 2 evőkanál olívaolaj

– 1 fej vöröshagyma, apróra vágva

– 2 gerezd fokhagyma, aprítva

– 400 g csirkecomb filé, kockára vágva

– 400 g paradicsomkonzerv (vagy 4-5 érett paradicsom, felkockázva)

– 200 ml csirke alaplé

– 1 teáskanál oregánó

– 1 teáskanál kakukkfű

– 1 babérlevél

– 100 g feta sajt, morzsolva

– só és bors ízlés szerint

– friss petrezselyem a tálaláshoz

 

A Míves Nagyon szélesmetéltet itt találjátok hozzá:

https://www.mivesteszta.hu/Szelesmetelt

Elkészítés:

  1. Tészta főzése: Főzzük meg a Míves Nagyon szélesmetéltet bő sós vízben al dente állagúra. Szűrjük le, és tegyük félre.
  2. Csirke előkészítése: Egy nagy serpenyőben hevítsünk olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a csirke kockákat, és pirítsuk őket aranybarnára minden oldalukon. Ezután vegyük ki a csirkét, és tegyük félre.
  3. Zöldségek dinsztelése: Ugyanabban a serpenyőben dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, és dinszteljük további 1-2 percig.
  4. Szósz elkészítése: Adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot vagy a paradicsomkonzervet, a csirke alaplevet, oregánót, kakukkfüvet és a babérlevelet. Keverjük össze, majd tegyük vissza a csirkét a serpenyőbe. Lassú tűzön főzzük, amíg a csirke teljesen meg nem fő, és a szósz kissé besűrűsödik (kb. 20-25 perc). Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  5. Tészta hozzáadása: Adjuk hozzá a megfőtt Míves Nagyon szélesmetéltet a szószhoz, és keverjük össze, hogy a tészta jól bevonódjon a paradicsomos-csirkés szósszal.
  6. Tálalás: Tálaljuk a hilopites-t forrón, a tetejére morzsolva a feta sajtot és megszórva friss petrezselyemmel.

Ez az étel tökéletesen ötvözi a görög ízeket a Míves Tészta minőségével, és garantáltan nagy sikert arat az asztalnál!

Rodosz egy olyan hely, ahol a történelem, a kultúra és a természet tökéletes harmóniában létezik együtt. A Míves Tészta számára ez a sziget nemcsak egy nyaralóhely, hanem egy újabb inspirációs forrás is, amely gazdagítja a tészta világkörüli utazását.

Kövessétek továbbra is a Míves Tészta kalandjait, hiszen a világ még sok csodás helyet tartogat számára!

A Míves Tészta világkörüli utazása folytatódik, és ezúttal a görögországi Rodosz szigetére repült. Ez a lenyűgöző hely, amely gazdag történelemmel és gyönyörű tájakkal büszkélkedhet, tökéletes úti cél egy kis gasztronómiai és kulturális kalandozáshoz. Rodosz híres a középkori városairól, kristálytiszta strandjairól és a napfényes éghajlatáról, amely évente több mint 300 napsütéses napot kínál.

Rodosz néhány nevezetessége és helyi érdekességei

Rodosz városa, a sziget fővárosa, az UNESCO Világörökség része. A középkori városrész szűk utcáival, impozáns városfalaival és a híres Nagymesteri Palotával visszarepíti az időben az ide látogatót. A város egyik legnagyobb látványossága az egykori Rodoszi Kolosszus helye, amely az ókori világ hét csodája közé tartozott.

A sziget déli részén található Lindos városa, amely híres akropoliszáról és fehérre meszelt házairól. Innen lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre, ami tökéletes helyszín egy kis pihenésre és fotózkodásra.

Kalandok és élmények

Rodoszon a Míves Tészta nemcsak a történelem és a kultúra nyomában járt, hanem élvezte a sziget természeti szépségeit is. Ellátogatott a Pillangók völgyébe, ahol a látványos természet és a repkedő pillangók különleges élményt nyújtottak. A sziget északi részén pedig a Kalitheaforrásoknál pihent meg, ahol a híres termálforrások egyedi atmoszférát teremtenek.

Rodosz csodálatos strandjai, mint például az Anthony Quinnöböl, kiváló helyszínt biztosítottak a Míves Tészta számára a feltöltődéshez és a napsütés élvezetéhez. A napsütés és a tengerparti levegő új energiával töltötte fel a tésztánkat.

Halki – a nyugalom kis szigete Rodosz mellett

Ha Rodoszról egy igazán békés kirándulást tervezünk, érdemes áthajózni Halkira, erre az aprócska, festői szigetre, amely alig egy óra alatt elérhető. Halki egyszerre álmos és lenyűgöző: színes házikói, hangulatos kis kikötője és kristálytiszta öblei azonnal lelassítják az embert. A sziget egykor a szivacshalászatról volt híres, ma pedig a csendes pihenés és a természetközeli élmények szigete. Nincsenek nagy szállodák, nincs nyüzsgés – csak a napfény, a tenger, és egy tál friss tengeri étel egy családi étterem teraszán. Halki tökéletes célpont egy egynapos kirándulásra vagy akár egy kis menekülésre a tömegek elől.

Rodosz gasztronómiája

A görög konyha híres az egyszerűségéről és az ízek gazdagságáról, és Rodosz sem kivétel. A helyi ételek közé tartozik a “muszaka”, a “szuvlaki”, és persze a friss tengeri ételek. Rodoszon különösen népszerű a “psarosoupa“, ami egy halleves, gazdag zöldségekkel és olívaolajjal. A helyi konyha bőségesen használ friss fűszernövényeket, mint a kakukkfű, oregánó és bazsalikom, amelyek tökéletesen kiegészítik a mediterrán ételeket.

Természetesen, nem hagyhattuk ki a helyi tésztaételeket sem. Rodoszon a “hilopites” nevű tésztát, amely széles, lapos metélt, gyakran főzik húsos ragukkal vagy tejföllel és sajtokkal. Ez a fajta tészta remek inspirációként szolgálhat a Míves Tészta számára egy új, mediterrán ihletésű recepthez.

Hilopites Recept nagyon szélesmetélttel

Ezt a receptet most a Míves Tészta Nagyon szélesmetélttel készítjük el, amely tökéletesen illik ehhez a gazdag, ízletes fogáshoz.

Hozzávalók:

– 300 g Míves Tészta Nagyon szélesmetélt

– 2 evőkanál olívaolaj

– 1 fej vöröshagyma, apróra vágva

– 2 gerezd fokhagyma, aprítva

– 400 g csirkecomb filé, kockára vágva

– 400 g paradicsomkonzerv (vagy 4-5 érett paradicsom, felkockázva)

– 200 ml csirke alaplé

– 1 teáskanál oregánó

– 1 teáskanál kakukkfű

– 1 babérlevél

– 100 g feta sajt, morzsolva

– só és bors ízlés szerint

– friss petrezselyem a tálaláshoz

A Míves Nagyon szélesmetéltet itt találjátok hozzá:

https://www.mivesteszta.hu/Szelesmetelt

Elkészítés:

  1. Tészta főzése: Főzzük meg a Míves Nagyon szélesmetéltet bő sós vízben al dente állagúra. Szűrjük le, és tegyük félre.
  2. Csirke előkészítése: Egy nagy serpenyőben hevítsünk olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a csirke kockákat, és pirítsuk őket aranybarnára minden oldalukon. Ezután vegyük ki a csirkét, és tegyük félre.
  3. Zöldségek dinsztelése: Ugyanabban a serpenyőben dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, és dinszteljük további 1-2 percig.
  4. Szósz elkészítése: Adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot vagy a paradicsomkonzervet, a csirke alaplevet, oregánót, kakukkfüvet és a babérlevelet. Keverjük össze, majd tegyük vissza a csirkét a serpenyőbe. Lassú tűzön főzzük, amíg a csirke teljesen meg nem fő, és a szósz kissé besűrűsödik (kb. 20-25 perc). Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  5. Tészta hozzáadása: Adjuk hozzá a megfőtt Míves Nagyon szélesmetéltet a szószhoz, és keverjük össze, hogy a tészta jól bevonódjon a paradicsomos-csirkés szósszal.
  6. Tálalás: Tálaljuk a hilopites-t forrón, a tetejére morzsolva a feta sajtot és megszórva friss petrezselyemmel.

Ez az étel tökéletesen ötvözi a görög ízeket a Míves Tészta minőségével, és garantáltan nagy sikert arat az asztalnál!

Rodosz egy olyan hely, ahol a történelem, a kultúra és a természet tökéletes harmóniában létezik együtt. A Míves Tészta számára ez a sziget nemcsak egy nyaralóhely, hanem egy újabb inspirációs forrás is, amely gazdagítja a tészta világkörüli utazását.

Kövessétek továbbra is a Míves Tészta kalandjait, hiszen a világ még sok csodás helyet tartogat számára!

Szűcs Árpád

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.


  • _ga
  • _gid
  • _ga_
  • _gac_gb_

Összes tiltása
Összes engedélyezése